På Wada Sushi lever och andas vi det japanska köket, så vi har sammanställt en lista med våra tips på de 30 bästa japansk maträtterna som du bara måste prova.
Sushi är en av de första maträtterna som dyker upp när vi tänker på det japanska köket. Denna delikatess var en av de första japanska rätter som exporterades till USA efter Meiji-restaurationen 1868, och sedan dess har dess popularitet stadigt ökat år efter år.
Ordet ”sushi” syftar på alla rätter som görs på japanskt ris som har kryddats med risvinäger. Vanliga varianter av sushi är makizushi (sushiris och fyllningar rullade i noritång), nigiri sushi (formade, bitstora högar av sushiris med enstaka skivor av rå fisk eller liknande draperade ovanpå) och inarizushi (sushiris fyllt i fickor av inari; en typ av kryddad, stekt tofu).
Läs mer om sushi i vår sushi guide
En av de tre huvudsakliga nudelsorterna som äts i Japan; udon-nudlar är tjocka, sega och traditionellt gjorda av vetemjöl och saltvatten.
Udon kan serveras på ett antal olika sätt (blandas i wokrätter, läggas i heta grytor, serveras kalla med en tsuyu- eller tentsuyu-soppa vid sidan om för doppning), men används oftast i nudelsoppor, där de serveras i en smakrik soppbuljong med olika tillbehör.
Några av de vanligaste nudelsopporna med udon är kitsune udon (”fox udon”, toppad med aburaage-friterad tofu), tempura udon (toppad med tempura-panerade skaldjur och grönsaker) och chikara udon (”power udon”, toppad med grillade mochi-riskakor).
I västvärlden betraktas tofu främst som hälsokost eller ett vegetariskt alternativ, men i sydostasiatiska länder som Japan är tofu (särskilt silkestofu) uppskattat av alla och en vanlig del av den traditionella kosten.
För att svara på frågan ”vad är tofu?” så är det sojamjölk som har koagulerat och den resulterande ostmassan pressas till block. Dessa block har olika fasthet och kan ätas råa (kanske med några salta tillbehör), kokas i heta grytor eller stekas till goda bitar av aburaage och användas som tillbehör.
Om du tycker om krispig friterad mat kommer du att älska tempura. Tempura är bitar eller skivor av kött, fisk, räkor och/eller grönsaker som har täckts med en speciell tempurasmet och friterats tills de blir knapriga och ljusgyllene i färgen.
Medan vi i Sverige kanske plockar upp en chipspåse eller en varmkorv under en sportmatch, plockar japanerna upp lite yakitori. Namnet betyder bokstavligen ”grillad kyckling” och yakitori är små spett med bitstora kycklingbitar som kryddats med salt eller penslats med en sås, eller tare, av mirinrisvin, sojasås, sakealkohol och socker.
Det finns många olika typer av yakitori, men de vanligaste varianterna är momo (kycklinglår), negima (kyckling och vårlök) och tsukune (kycklingköttbullar).
Sashimi är förmodligen en av de mest kontroversiella rätterna i hela det japanska köket och består av rå fisk eller kött som har skurits i tunna skivor och serveras vanligtvis med daikonradis, inlagd ingefära, wasabi och sojasås.
Sashimi skiljer sig från sushi på så sätt att all sushi görs med vinägerris och inte alltid innehåller rå fisk, medan sashimi nästan uteslutande består av rå fisk och aldrig serveras med ris. Fisken som används för att göra sashimi måste vara så färsk som möjligt, både för att minimera risken för kontaminering och för att färskare fisk ger godare sashimi.
Läs mer om sashimi i vår sashimi guide
Ramen är en nudelsoppa som består av vetenudlar (även kända som ”ramen-nudlar”), en smakrik buljong (sojasås, salt, miso och tonkotsu fläskben är de fyra viktigaste baserna för ramenbuljong) och tillbehör i form av kött, protein och/eller grönsaker, t.ex. skivat fläskkött, nori-tång, vårlök, bambuskott m.m.
Ramen är en av det moderna Japans absoluta favoritdelikatesser, kostar inte så mycket och är lättillgänglig på restauranger och ramenbarer (som finns i nästan varje gathörn). Japansk ramen är faktiskt så populär att det finns ett museum och en nöjespark med ramen-tema i Tokyo.
Denna risrätt är nästan lika populär som ramen i Japan och ett vanligt lunchval bland upptagna japanska arbetare. Donburi tillagas genom att man tillagar (vanligtvis genom att sjuda eller steka) olika sorters kött, fisk och grönsaker och serverar dem över ångkokt ris i stora skålar (även kallade ”donburi”).
Donburi kan tillagas med nästan vilka ingredienser som helst, men de vanligaste typerna är oyakodon (kyckling, ägg och salladslök), gyudon (skivat nötkött och lök som får sjuda i en sojasås), tendon (friterade tempurabitar som droppas i tsuyu) och katsudon (panerade och friterade fläskkotletter, eller tonkatsu, som får sjuda i tsuyu med lök och ägg).
På samma sätt som Marmite splittrar den brittiska nationen, splittrar natto den japanska. Denna traditionella japanska mat tillverkas genom jäsning av sojabönor i en speciell typ av bakterier som produceras naturligt i människans mag-tarmkanal.
Natto har en stark lukt som påminner om möglig ost och en klibbig konsistens som många tycker är obehaglig. Många andra människor älskar dock dessa fermenterade sojabönor för deras fylliga salta och salta (eller umami) smak och deras stora näringsvärde.
Ingen kall japansk vinter skulle vara komplett utan oden. Denna vinterrätt i varm gryta, eller nabemono, tillagas genom att man tar ett urval av grönsaker och proteiner (inklusive bearbetade fiskkakor, mochi-riskakor, kokta ägg, daikonradisa, konjac yam och tofu) och låter dem puttra i en lätt buljong kryddad med sojasås och dashi (en soppbuljong som görs av infusioner av bonitoflakes, kombu kelp-tång och/eller andra salta ingredienser) i en stor varm gryta mitt på bordet.
Gästerna kan sedan skopa ut sina favoritbitar och avnjuta dem med karashi-senap och andra tillbehör. Förutom att vara en rejäl huvudmåltid fungerar den sjudande heta grytan också som en gemensam värmare under kalla kvällar.
En mångsidig delikatess som kan avnjutas till frukost, lunch eller middag. Tamagoyaki (som bokstavligen betyder ”kokt ägg”) är en japansk omelett som görs genom att i tur och ordning koka och rulla upp flera lager av uppvispat ägg (ibland kryddat med sojasås och/eller socker).
En nykokt tamagoyaki ser ut som en hoprullad crêpe, som sedan kan skivas upp och ätas som den är (det är ofta så den äts till frukost) eller användas som topping eller fyllning i sushi. En nigiri sushi med tamagoyaki-topping äts ofta i sushibarer som avslutning, eftersom tamagoyaki har en lätt sötma som gör den nästan dessertliknande.
Även kända som ”bovetenudlar” (”soba” är det japanska ordet för ”bovete”), är soba en av de tre huvudsakliga sorterna av nudlar som oftast äts i Japan. Till skillnad från udon och ramen är sobanudlar delvis, om inte helt, gjorda av bovetemjöl. Detta ger dem en distinkt jordig och lite nötig smak som fungerar bra med starkare smaker som vitlök och sesam.
Soba kan serveras varma i soppor med topping av salladslök, agetama tempura-flingor, kamaboko fiskkakor och/eller grillad mochi), eller kalla med en tsuyu och garnering av salladslök, strimlad nori-tång och wasabi.
Tonkatsu fläskkotletter är en av de många yoshoku, eller ”västerländsk” mat, som ursprungligen introducerades till Japan av européer. Precis som de flesta andra yoshoku-maträtter tog japanerna den ursprungliga tonkatsu och gjorde den till sin egen.
Idag tillagas tonkatsu genom att fläskkotletter paneras i pankoströbröd och friteras tills de är gyllenbruna. De serveras normalt med en frukt- och grönsaksbaserad tonkatsusås och med strimlad kål och andra krispiga salladsgrönsaker vid sidan om. Tonkatsu avnjuts också ofta som en del av en bentolåda, i en japansk curry (känd som ”katsu curry”) eller som smörgåsfyllning.
Japanerna älskar en god semla lika mycket som alla andra, och bagerierna ligger nästan lika tätt på Japans gator som ramen-barerna. Ordet ”kashipan” betyder ”sött bröd” och syftar på en rad olika brödbullar som ursprungligen uppfanns i Japan.
Bland de mest populära är melon pan (en brödbulle med kakdeg på toppen), an pan (en brödbulle fylld med an eller anko; en söt röd bönpasta) och karee pan eller kare pan (en brödbulle fylld med currysås, täckt med pankosmulor och friterad). Kashipan är ett måste att prova för brödälskare i synnerhet.
Precis som oden är sukiyaki en japansk nabemono varm gryta som oftast avnjuts under vintern. Sukiyaki hot pot tillagas genom att man steker nötköttsskivor i den varma grytan och sedan tillsätter sukiyaki-buljong (normalt gjord på sojasås, sake, mirinrisvin och socker) och olika grönsaker, nudlar och proteiner.
Namnet ”sukiyaki” betyder ”laga vad du vill”, och glädjen med sukiyaki är att man kan tillaga rätten tillsammans med sina medgäster, vid bordet, med de ingredienser man själv önskar.
Få japanska rätter äts oftare eller mer konsekvent än misosoppa. Misosoppa är en kombination av misopasta (ett traditionellt japanskt livsmedel som tillverkas av fermenterade sojabönor) och dashi-buljong och serveras som tillbehör till traditionella japanska frukostar, luncher och middagar.
Soppans komplexa, salta smaker bidrar till att förstärka umamismaken i huvudrätterna som den serveras till. För att ge misosoppan lite mer kropp läggs normalt flera kompletterande toppings till, till exempel grönlök, wakame-tång och fast tofu.
Okonomiyaki görs genom att blanda ihop smet, skivad kål och andra smakrika ingredienser, skeda upp blandningen på en het platta och sedan steka den som en pannkaka. Okonomiyaki har sitt ursprung i Osaka och Hiroshima (där det finns en annan, ”lagrad” okonomiyaki-stil) och dess popularitet spred sig till resten av Japan, där det är lätt att hitta specialiserade okonomiyaki-restauranger.
På vissa av dessa restauranger kan du tillaga okonomiyaki själv, vilket ger en fantastiskt rolig matlagningsupplevelse.
Älskare av salta skaldjur kommer att nå toppen av sina önskningar med mentaiko. Denna salta delikatess tillverkas genom att rom (fiskägg) från sej och torsk marineras i ett antal salta, salta och kryddiga kryddor. Den mest grundläggande mentaiko marineras i en enkel saltlösning, medan mentaiko marinerad i kryddig chilipeppar (känd som ”karashi mentaiko”) blir alltmer populär.
Mentaiko äts traditionellt som tillbehör till ångkokt ris, som topping på ramen eller som fyllning i onigiri-risbollar. Under de senaste decennierna har mentaiko också blandats med smör eller grädde för att göra en enkel smakrik eller kryddig pastasås med mentaiko.
Kött- och potatisgrytan Nikujaga är en smakrik rätt med kött, potatis och diverse grönsaker som sjuds i sojasås, sake, mirin och socker och ingår i en samling japanska rätter som kallas ”nimono” (vilket betyder ”sjudna saker”).
Även om Nikujaga finns på många japanska restauranger anses den också vara en hemtrevlig rätt som skiljer sig i smak från hushåll till hushåll. För att få en äkta japansk nikujaga-upplevelse är det därför bäst att bli inbjuden till en japansk väns hus och be familjens kock om en förfrågan.
Japansk curry, som på japanska kallas kare eller kare raisu, är en yoshoku-rätt som ursprungligen introducerades till japanerna av britterna under Meiji-eran (1868-1912).Japansk curry skiljer sig från de indiska varianter som vi i Sverige är mer bekant med, eftersom den i allmänhet är sötare i smaken, tjockare i konsistensen och tillagas mer som en gryta (där kött och grönsaker kokas i vatten tillsammans).
Japansk curry tillagas ofta i japanska hem med hjälp av curry roux; block av stelnad japansk currypasta som smälter in i ”grytan” och tjocknar till en smakrik currysås.
”Unagi” är det japanska ordet för ’sötvattensål’ och unagi no kabayaki är en populär unagirätt som härstammar från Edo-perioden (1603-1868), då japanerna brukade äta kabayaki unagi under sommaren för att få uthållighet.
Unagi no kabayaki tillagas genom att man penslar färdiga ålfiléer med en sötad sojasås-baserad kabayakisås och grillar dem på en grill.
Namnet ”kabayaki” syftar på denna tillagningsmetod, och den kan också göras med vissa andra typer av fisk, inklusive havskatt. Men om du är i Japan under sommaren bör du ta tillfället i akt att prova den äkta varan.
Shabushabu är en nabemono hotpot-rätt som liknar sukiyaki, som görs genom att koka grönsaker, tofu och andra ingredienser i en mild buljong kryddad med kombu kelp, och sedan doppa mycket tunna skivor kött i buljongen och svänga runt köttet tills det kokar (normalt cirka 10-20 sekunder).
Köttet doppas sedan i en ponzu citruskryddad sojasås eller sesamsås innan det äts tillsammans med några av de andra kokta ingredienserna.
Namnet ”shabu shabu” är ett onomatopoetiskt ord för det ljud som köttskivorna gör när de skvalpar runt.
På samma sätt som smörgåsen kan betraktas som den ursprungliga bärbara maten i det brittiska köket, är onigiri-risbollen den ursprungliga bärbara maten i Japan.
Onigiri, som också kallas ”omusubi”, ”nigirimeshi” eller bara ”risbollar”, är portioner av japanskt ris, vanligtvis med en fyllning i mitten, som har formats till triangulära eller cylindriska former innan de lindas in i nori-tång.
Onigiri har avnjutits i Japan i hundratals år, och de flesta japanska närbutiker säljer numera ett stort utbud av onigiri för 100-150 yen (0,75-1,12 £) styck. Populära fyllningar på onigiri är umeboshi-inlagda plommon, kryddad tång, tonfiskmajonnäs och teriyakikyckling.
Gyoza är smakrika månformade dumplings, gjorda av en malet blandning av smakrika fyllningar (fläskfärs, kål, salladslök och svamp är en vanlig kombination, men andra fyllningar kan också användas) som lindas in i en cirkulär gyoza wrapper och krymps eller veckas runt kanterna för att skapa en ikonisk halvmåneform.
Gyoza dumplings tillagas normalt genom att stekas på ena sidan (en process som ger gyoza en krispig, smakrik botten) och sedan ångkokas i 2-3 minuter så att resten av omslaget blir slätt och silkeslent och fyllningen inuti är fuktig och saftig.
När det gäller mat från japanska gatuförsäljare är det få som är mer beryktade än takoyaki. Denna delikatess, som också kallas ”bläckfiskbollar” eller ”bläckfiskdumplings”, tillagas på en speciell värmeplatta med rader av halvsfäriska formar. Var och en av formarna fylls med en smakrik smetblandning innan en bit tako-bläckfiskkött läggs in i mitten. Takoyaki vänds med en picka eller ett spett ungefär varje minut för att säkerställa en jämnt tillagad utsida och en perfekt bollformad dumpling i slutändan.
Takoyaki serveras vanligtvis i portioner om sex, åtta eller tio, penslade med en söt och smakrik takoyakisås och toppade med majonnäs, aonori-tång och katsuobushi bonitofiskflingor.
Om du hoppas på att få uppleva den japanska motsvarigheten till haute cuisine måste du prova kaiseki ryori. Kaiseki ryori kallas också bara ”kaiseki” och är traditionella japanska middagar med flera rätter.
En full kaiseki kan omfatta ett dussin eller fler olika rätter som tillagas med färska, säsongsbetonade och/eller lokala råvaror, var och en tillagad i mycket små portioner och på ett sådant sätt att råvarornas naturliga smak framhävs. Alla rätter i kaiseki demonstrerar olika matlagningstekniker, och i Japan ses hela upplevelsen som en konstform lika mycket som en middag.
Kaiseki kan normalt avnjutas på specialiserade restauranger eller på ryokan (värdshus i japansk stil).
Medan stamgästerna på pubarna i Storbritannien gärna äter jordnötter och fläskskrapor till sin öl, njuter stamgästerna på Japans izakaya-pubar av nylagad edamame.
Dessa ljusgröna, omogna sojabönor, som skördas innan bönorna har härdat, serveras normalt i baljan efter att ha blancherats och lätt saltats. Förutom att edamamebönorna har en naturligt utsökt och mild umamismak som passar utmärkt med lätta saltkryddor, har de också ett antal hälsofördelar (de har en naturligt hög halt av protein, järn och kalcium).
Edamame serveras ofta på pubar och restauranger som en aptitretare.
Det är praktiskt taget omöjligt att gå på en sommarfestival i Japan utan att stöta på ett yakisoba-stånd.
Yakisoba är en friterad nudelrätt som tillagas genom att man grillar eller wokar en kombination av nudlar, skivad kål, fläsk, morot och andra grönsaker samt en yakisobasås i barbecue-stil. Under sommarfestivalerna kastas stora högar av dessa ingredienser på en värmeplatta utomhus och grillas, men yakisoba kan också enkelt tillagas hemma med hjälp av en stor stekpanna eller wok.
”Yakisoba” betyder ’kokt soba’, men till skillnad från andra sobanudlar innehåller de nudlar som används i yakisoba inget bovete.
När det gäller mjuka, tröstande och unikt japanska rätter är chawanmushi en av de bästa.
Denna ångade, smakrika äggkräm görs genom att hälla kryddade, vispade ägg i individuella koppar som redan är fyllda med olika kött- och grönsakssorter (bland annat kyckling, svamp, gingko-nötter, kamaboko-fiskkakor och morötter), och sedan ånga kopparna i en gryta eller ångkokare tills de har stelnat och fått en konsistens som liknar pudding.
Chawanmushi har fått sitt namn genom en kombination av orden ”chawan” (som betyder ”tekopp”) och ”mushi” (som betyder ”ångad”), så chawanmushi är bokstavligen ”ångad i en kopp”.
Det mest autentiska sättet att avsluta en japansk måltid eller en matcha-teceremoni är med wagashi.
Wagashi är traditionella japanska sötsaker som uppfanns under Edo-perioden och influerades av vanliga japanska ingredienser och smaker. De flesta wagashi tillverkas av endast en handfull utvalda ingredienser, bland annat mochi-riskakor, anko-pasta, kanten (agar; ett vegetariskt förtjockningsmedel som liknar gelatin), kastanjer och socker.
Till de mest populära wagashi hör dango (söta mochibollar på spett, ofta serverade med sockerlag), daifuku (mochiris fyllt med anko), dorayaki (anko mellan två tjocka pannkakor) och yokan (block av anko som härdats med kanten och socker).