Koreansk Bibimbap – En läcker, hälsosam måltid i en skål

Koreansk bibimbap

Vad är Bibimbap?

Bibimbap är en traditionell koreansk maträtt, som består av ris blandat med kött och mägd olika grönsaker. Den har blivit erkänd över hela världen som ett hälsosamt matalternativ, vilket har ökat antalet bibimbaprestauranger i olika delar av världen.

Från traditionell bibimbap till regionala specialiteter och fusionsstilar finns det många sätt att njuta av denna maträtt.

Bibimbap hos Wada Sushi Göteborg

Bibimbap

Läs vad våra kunder säger om vår Bibimbap:

https://goo.gl/maps/TDV6xKe5rGEHTrUq9

Bibimbap – En nyttig klassiker från det koreanska köket

Även om bibimbap är lätt att göra genom att lägga olika grönsaker på ris är den rik på både smak och näring. Bibimbap innehåller många nyttiga ingredienser, bland annat kimchi(fermenterade grönsaker), namul (kryddade grönsaker) och kött som ger protein, mineraler och fibrer.

De färgglada ingredienserna glädjer ögonen medan doften av sesamolja kittlar näsan när grönsakerna blandas med riset. Varje tugga full av smaker.

Vad är Kimchi?

Kimchi

Kimchi är en traditionell, lätt kryddig koreansk surkål som tillverkas av fermenterade grönsaker. De grundläggande grönsakerna består vanligtvis napakål, daikon och morötter. Vitlök, ingefära, fisksås och koreansk chili (gochugaru) tillsätts för att ge smak.

Blandningen laktogjäses i ett par månader så att den får en behaglig syra och håller sig längre. En av fördelarna med jäsning är att grönsakernas goda egenskaper bevaras.

Kimchi består av hälsosamma grönsaker som är fulla av fibrer och näringsämnen, dessutom syntetiserar vissa bakterier nya näringsämnen, t.ex. C- och B-vitaminer.

”Kimchi är en mycket bra källa till vitaminer och mineraler.” – Kocken, Wada Sushi Göteborg

Kimchi tillverkades ursprungligen för att bevara näringsämnena i grönsaker under de långa koreanska vintrarna. Under jäsningen konsumeras de kolhydrater som naturligt finns i grönsakerna av bakterierna. Kimchi är därför kalorifattig och fiberrik.

Under jäsningsprocessen blandas smakerna från grönsakerna och örterna och skapar nya komplexa aromer och smaker. Den rika och starka smaken av kimchi kan kräva en viss tillvänjning. Det är som en stark ost: när du väl har vant dig vid den kommer du att begära mer.

Dessutom skapar jäsningen och vissa ingredienser (t.ex. fisksås) ”umamismaker”. Dessa föreningar lyfter fram de andra smakerna och gör att vi alltid vill ta en tugga till!

I Korea serveras kimchi till nästan varje måltid. Den används både som tillbehör och som krydda. Med sina komplexa smaker och sin kryddighet förhöjer den vilken tråkig maträtt som helst.

Välkommen att prova den hos oss på Wada Sushi Göteborg!

Bibimbaps historia

Bibimbaps historia

Bibimbap kallades ursprungligen goldongban, som betyder ”ris som blandas kraftigt”, eller hwaban, som betyder ”blomma som blommar ovanpå riset”. Grönsakerna som används i bibimbap varierar mycket från region till region, även om de vanligaste toppningarna är desamma oavsett var du befinner dig. Dessa toppings inkluderar böngroddar, ballongblomsrot, brackengräs och grillat nötkött.

Olika sorters Bibimbap

Jeonju Bibimbap

Jeonju bibimbap anses vara det mest representativa exemplet på bibimbap. Buljongen från en nötköttsbröst används för att koka riset och garneras med yukhoe (nötköttstartar) och äggula, en signaturingrediens för Jeonju bibimbap. Dessutom åtföljs Jeonju bibimbap ibland av en kryddpepparpasta blandad med stekt nötkött som kallas yak gochujang och soppa av böngroddar.

Andong Bibimbap

Heotjesabap är en kombination av orden heot, som betyder ”falsk”, och jesabap, som syftar på en måltid där man använder den mat som blir kvar efter förfäders riter. Heotjesabap är mest känt i samband med Andong, där de konfucianska lärda var kända för att äta denna maträtt även när det inte förekom någon rituell servering. Denna bibimbap är unik eftersom de tre viktigaste kryddorna i det koreanska köket, vårlök, vitlök och paprikapulver, inte används. Heotjesabap kryddas med sojasås, sesamolja och sesamfrön i stället för rödpepparpasta. Dessutom serveras rituella rätter som sanjeok (spett) och makrill som tillbehör.

Tongyeong Bibimbap

Tongyeong bibimbap görs genom att blanda ångkokt ris med räkor, musslor och havsborrar som blancherats i kokande vatten och kryddats med sås. Ibland tillsätts skaldjursbuljong för en djupare och rikare smak. Den här rätten passar perfekt till mussel- och tofussoppa.

Jinju Bibimbap

Jinju i Gyeongsangnam-do har också en unik variant av bibimbap. Den serveras med grönsaker inklusive kokta ormbunkar och böngroddar ovanpå ångat ris. Därefter blandas malet nötkött och jang guk (klar sojabönssoppa) i en skål och serveras efter att ha garnerats med cheongpo (mungbönsgelé), yukhoe (nötköttstartar) och rödpepparsås. Yukhoe är symbolen för Jinju bibimbap, men den kokta nötköttsvarianten serveras också. Yukhoe bibimbap är vanligt förekommande på menyn på restauranger i Jinju, som går tillbaka till 1920-talet, då Jinju framträdde som en aktiv marknad inom boskapshandeln.