Sashimi Guiden – Allt du behöver veta om Sashimi

Sashimi guide

Vad är Sashimi?

Sashimi är en japansk maträtt bestående av tunt skivade råa livsmedel, vanligtvis fisk och skaldjur, men ibland även annat kött.

Sashimi förväxlas ofta med sushi, även om de två är olika saker. Sushi består av kryddat ris med vinäger, som antingen formas till högar och toppas med råa eller kokta skaldjur, eller rullas i ark av tång som kallas nori runt fyllningar av råa eller kokta skaldjur, grönsaker och annat.

”Det viktiga är att sushi alltid görs med ris, medan sashimi är en råvara i sig själv.” – Kocken, Wada Sushi Göteborg

Beroende på vilken fisk kan sashimi skivas i olika former, t.ex. platta skivor, tunna remsor, rektanglar, kuber eller diagonala skivor. En vass kniv och oklanderliga färdigheter är avgörande för att göra den perfekta sashimin. Skivorna ska vara släta, enhetliga och visuellt tilltalande.

I Japan kan sashimi förutom av fisk och skaldjur även göras av tunt skivat rått kött som nötkött, fläsk och kyckling – även om fisk och skaldjur är vanligast.

Även om den mesta sashimi serveras rå, tillagas vissa produkter kortvarigt, antingen bräserade, stekta eller kokta, för smakens och konsistensens skull, men också för att undvika matförgiftning.

Sashimi kan serveras som en huvudrätt, som ett mellanmål, en del av en lätt måltid eller som en förrätt i början av en flerrättersmiddag.

Hur äter man sashimi?

Sashimi

Sashimi serveras på ett fat eller en tallrik, ibland på en bädd av shisoblad eller hyvlad daikonradis, och den kan kryddas med ingredienser som sojasås, ingefära, wasabi och citrusfrukter. Den äts vanligen tillsammans med en dipsås av sojasås eller ponzu, som är en sojasås med citrussmak.

För att äta sashimi tar man upp en bit med ätpinnar, doppar den i dippsåsen och äter hela sashimin i en enda tugga.

Kan man verkligen äta rå fisk?

Det korta svaret är ja, Rå fisk kan vara ett hälsosamt komplement till din kost. Okokt fisk har högre nivåer av värdefulla näringsämnen. Om fisk tillagas vid höga temperaturer kan det minska dess näringsvärde, särskilt mängden hjärtfriska omega-3-fettsyror i den.

Fisk som konsumeras rå i sushi och sashimi måste frysas till -20 °C (-4 °F) i 7 dagar eller -35 °C (-31 °F) i 15 timmar. Denna process förstör eventuella parasiter i fisken vilket gör den säkrare att konsumera.

När du köper och tillagar fisk är det klokt att följa dessa riktlinjer:

  1. Prata med din lokala fiskhandlare att du planerar att äta fisken rå.
  2. Inspektera fisken visuellt när du köper den för att se till att den ser frisk och fräsch ut och luktar gott. (Fisk som luktar extra fiskig eller sur är mer sannolikt infekterad av skadliga bakterier).
  3. Förvara fisk på is i kylskåp eller frys.
  4. Tillaga och ät fisken inom 48 timmar efter köpet. Bakterier kan växa och föröka sig på fisk även när den är kyld. Om du inte kan äta den inom den tidsramen, förvara den i frysen.
  5. Lämna inte fisk ute på bänken i mer än 2 timmar. Bakterier förökar sig snabbare vid rumstemperatur.
  6. Tvätta händerna före och efter beredning av rå fisk.
  7. Rengör noggrant alla köksredskap, inklusive skärbrädan, som du kommer att använda vid beredningen.
  8. Undvik korskontaminering med andra livsmedel, särskilt annat kött.

Rå fiskrätter är snabba och enkla att tillaga. Om du följer dessa enkla riktlinjer minskar riskerna så att du kan njuta av utsökta råa fiskrätter utan att bli sjuk. Wada Sushi serverar alltid färsk, högkvalitativ sashimi. Vi är väldigt noga med att fisken vi serverar är säker att ätas rå.

OBS! All fisk kan dock inte ätas rå som sötvattenfiskar eftersom att de kan bära parasiter.

Skillnaden mellan Sashimi och Sushi

Även om det är vanligt att anta att sashimi är en typ av sushi anses de vara två skillda rätter. Det som skiljer dem åt är att sushi serveras med ris och sashimi utan.

Ordet ”sushi” har sitt ursprung från ett ord som betyder ”sur mat” eller ”vinägermat”. Detta syftar inte på fisken utan på riset. Traditionellt så tillagas sushiris med risvinäger, salt och socker.

Ordet sashimi kan och andra sidan översättas till ”styckat kött”, även om detta är ungefärligt.

Trots detta har sushi och sashimi likheter.

  1. Båda är små bitar och båda serveras med tillbehör som sojasås, ingefära och wasabi.
  2. Och båda råkar passa bra ihop med en öl eller sake.

Olika sorters Sashimi

Maguro

Maguro (tonfisk sashimi):

Den här fisken, som tillverkas av blåfenad tonfisk, är indelad i klasser beroende på fetthalt. Akami kommer från toppen av fisken, längs ryggraden, och är den magraste. Toro kommer från fiskens buk och är den fetaste delen.

Sake (lax sashimi):

Lax är en av de mest populära sashimierna, och precis som tonfisk är köttet från buken fetare och saftigare. Eftersom lax kan bära parasiter är det oroväckande att äta rå lax. Lösningen är att använda antingen odlad lax, som är fri från parasiter, eller vildfångad lax som har frysts för att döda eventuella sådana parasiter.

Hamachi (Yellowtail sashimi):

Hamachi är en annan av de mest populära fiskarna för sashimi och har en rik, smörig smak. Buken används vanligtvis för att göra sashimi och den övre delen av filén används till nigiri sushi.

Hirame (flundra sashimi):

Denna milda, fasta, vita fisk kan vara vit med inslag av rosa om den tas från filéns ovansida, eller grå med mörka ådror om den tas från botten. Den är mest eftertraktad när den fångas på vintern, eftersom det är då som fettinnehållet är högst. Den kan lagras i flera dagar för att maximera smak och konsistens.

Saba (makrill sashimi):

Denna oljiga fisk med stark smak är en annan favorit, särskilt när den är extremt färsk. Den torkas ofta med vinäger och salt innan den serveras.

Tai (havsruda sashimi):

En annan vit fisk, Tai sashimi är fast och välsmakande, med en lätt söt smak, den kan vara odlad eller vildfångad. Den är traditionellt lagrad mellan lager av tång för att få fram mer komplexa umamismaker.

Katsuo (bonito sashimi):

Fettinnehållet i den här rödfläckiga fisken kan variera och dess starka smak lämpar sig för att serveras med grönlök, ingefära och wasabi.

Andra vanligt förekommande sashimisorter är ika (bläckfisk/squid), tako (bläckfisk/octopus), hotate (pilgrimsmussla), ikura (laxrom) och uni (sjöborre).